Contact: mail  
Hans Jacobi
organist & componist
Welkom | Artikelen | Nieuws & links
 Composities (pdf):
  » Psalm 116
  » Sonate
  » Labyrint
  » Vor Sonnen-Aufgang
  » Ljocht
  » Voor de liturgie
  » Impressies
  » Monodieën
  » Geen dag zonder Bach
 Geluidsdemo's:
  » Monodie nr.1
  » Geen dag zonder Bach
  » De MuseScore collectie

Nieuws & links

Hier vindt u info over lopende activiteiten en interessante links.




Seizoen 2011 - 2012 : Muziek en stilte

Deze bijeenkomsten vinden plaats op zaterdagochtenden (10.30-12.30 uur) in de Remonstrantse kerk in Den Haag.

- 17 september
Mantra's (Jezusgebed, Ohm mani padme hum, etc.) en gebedssnoeren (katholiek, Anglicaans).
door Hans Jacobi (tuinzaal)
Voor deze bijeenkomst zal Hans Jacobi een aantal mantra's omvormen tot elektronische composities. Andere muzikale illustraties vinden we bij Biber (Rosenkanz Sonaten), Pärt, Schnittke, Tavener, Stockhausen. Op zondag 2 oktober wordt een dienst van woord, beeld en klank gehouden, aansluitend bij dit thema.

- 22 oktober
Towards Silence van John Tavener
door Hans Jacobi (tuinzaal)
Vier strijkkwartetten en een grote klankschaal verklanken hier vier meditatieve stadia uit de Indiase filosofie: waken, dromen, diepe slaap en 'dat wat aan gene zijde is'. Tavener ziet een overeenkomst met wat in de populaire cultuur als een 'bijna dood ervaring' wordt aangeduid.

- 19 november
Das Buch der Klänge van Hans Otte
door Hans Jacobi (tuinzaal)
Sommige muziek is zo vanzelfsprekend dat (bijna) niemand op het idee komt om het te bedenken. Das Buch der Klänge van Hans Otte betreft een reeks meditatieve klankstukken voor piano. Deze simpele klanken worden op betoverende wijze tot leven gewekt door voortdurend wisselende omspelingen en accenten.

- 14 januari
De kartuizers, hun liturgie en hun gezangen
door Thomas Op de Coul, musicoloog en medewerker van de CDR (kerkzaal)
De levenswijze van de kartuizers houdt het midden tussen totale afzondering (kluizenaarschap) en gemeenschap. Thomas Op de Coul heeft hun liturgie en gezangen bestudeerd tijdens een bezoek aan Parkminster Carterhouse, een kartuizer klooster in Engeland. Voor deze dag is ook de fraaie documentaire 'Into Great Silence' aangekondigd.

- 18 februari
De onvoltooide fuga van Johann Sebastian Bach (Die Kunst der Fuge)
door Hans Jacobi (tuinzaal)
Bachs zwanenzang was Die Kunst der Fuge. Volgens de meest gangbare opvatting had het laatste stuk van deze cyclus een fuga over vier thema's moeten zijn. De fuga breekt echter af na de verwerking van het derde thema, met de notennamen B-A-C-H...
Op zondag 4 maart wordt een dienst van woord, beeld en klank gehouden, aansluitend bij dit thema.

- 24 maart
Parsifal van Richard Wagner
door Hans Jacobi (tuinzaal)
Parsifal, de titelheld van Wagners laatste opera, heeft grote verwantschap met Siegfried, de (beoogde) centrale figuur van de vierdelige operacyclus Der Ring des Nibelungen. Muzikaal gezien vertaalde dit (Christelijke, Schopenhaueriaanse, dan wel Boeddhistische) mededogen zich in een zeer verstilde, op Debussy vooruitlopende, klankwereld.

- 21 april
Samuel Beckett - What is the Word van György Kurtág
door Jan-Willem van Ree, musicoloog en medewerker van de CDR (kerkzaal)
De Hongaarse componist György Kurtág (1926) overwon zijn writer's block dankzij sessies bij kunstpsychologe Marianne Stein in Wenen. Hij werkte ook samen met actrice Ildikó Monyók, die tijdens een auto-ongeluk haar spraak verloor. Uit hun samenwerking ontstond de besproken compositie, een werk dat gedurig balanceert op de grens van sprakeloosheid en stilte. Het instuderen betekende voor Monyók een belangrijke stap in haar revalidatieproces. Hiervan is ook een videoverslag gemaakt.


Curriculum

Hans Jacobi studeerde orgel aan het conservatorium bij Jan Jongepier en Bert Matter. Na het behalen van de diploma’s DM & UM studeerde hij muziekwetenschap in Utrecht. Sinds 1994 is hij organist van de Remonstrantse Gemeente in Den Haag. Hij is tevens betrokken bij activiteiten van een aan deze kerk verbonden centrum voor religie en cultuur. Daarnaast is hij medewerker bij de Stichting Centrale Discotheek in Rotterdam. Voor Muziekweb schrijft hij over klassieke muziek. Als componist is hij autodidact, hoewel hij een aantal compositielessen volgde bij Daan Manneke. Tot zijn ontelbare favorieten behoren Jan Pieterszoon Sweelinck, Johann Sebastian Bach en Charles Wuorinen.


Links

  • Hans Jacobi op MuseScore
  • MuziekWeb
  • klassieke muziek
  • Matthäuspassion
  • Polyfonie
  • Andriessen
  • Musicals
  • Blue Note
  • Afrika
  • Berlijn
  • © 2010 - hansjacobi.nl  
    Design downloaded from Free Templates - your source for free web templates